Ensamstående mamma och karriär?

Vi har tidigare skrivit om hur det är att vara småbarnsmamma och försöka sig på karriären på samma gång, nu skriver vi om hur det är att vara ensamstående mamma och försöka sig på karriären.

Karriärer
Att vara ensamstående mamma och få ihop vardagen kan vara tufft nog som det räcker men att samtidigt skapa sig en karriär är oerhört tufft och mer än vad många klarar av. Det kräver hårt arbete och tydliga mål för att kunna nå goda resultat och orka prestera både när man jobbar och i rollen som mamma. Men det allra viktigaste av allt är att fokusera och att vara närvarande i det man gör för stunden och stänga ute allt annat. Är du hemma med dina barn så ska du vara där helhjärtat och inte tänka på det där mailet du borde skicka. När du sedan sätter dig för att skicka det där mailet och skriva klart den rapporten ska du inte tänka på blöjbyten. Att vara fullt närvarande gör dig mer effektiv och hjälper dig att nå dit du vill.

Karriär genom eget företagKarriär mammor
En möjlig väg till att skapa sig en egen karriär som blir allt vanligare är att starta ett eget företag. Även om kvinnor fortfarande är i minoritet i företagarvärlden drivs många företag som startas idag av kvinnor. Att driva ett eget företag har flera fördelar jämfört med att vara anställd på ett företag och en av de största fördelarna är att det är mer flexibelt. Du kan välja när du vill jobba och i viss mån även hur mycket du vill jobba. Det innebär att du kan jobba på kvällarna när barnen har gått och lagt sig eller på andra tillfällen när du hittar ro i vardagen. Det är för många en väg att få ihop livspusslet och få tiden att räcka till. Som ensamstående mamma kan det nämligen vara svårt att hinna med hämtningar och lämningar av barn om man jobbar heltid och att gå ner på deltid gör att man förlorar i inkomst vilket kanske inte heller lockar som ensamstående och med barn att ta hand om.

En nackdel är att det kan vara svårt att ta ut lön, åtminstone i början, och därför är det viktigt att du ser över din ekonomi väldigt noga innan du startar ditt företag. Du bör ha så mycket pengar på ditt sparkonto att du klarar dig utan inkomst ett par månader. Det är alltid väldigt viktigt att tänka på när man startar företag och det blir ännu viktigare om man är förälder eftersom man då faktiskt har ansvar för andra människor.

Möjlighet att tjäna pengar
Men när du har klarat dig igenom den tuffa startperioden har du förhoppningsvis hunnit etablera din verksamhet så pass bra att du även börjar tjäna pengar. När du börjar tjäna pengar kan det vara en god idé att sälja fakturor för att minska den administrativa bördan. Det gör att ett finansföretag ansvarar för att driva in pengar från dina kunder och du kan istället lägga ner tid på annat värdefullt i företaget såsom marknadsföring eller försäljning. Det gör att du förhoppningsvis tjänar ännu mer pengar och innan du ens hinner blinka kommer du att ha tjänat in pengarna för investeringen.